Weet jij het verschil tussen wifi en internet?
De term wifi staat al jaren vaak synoniem voor toegang tot internet. De meesten van ons gebruiken “Wi-Fi” als een snelkoppeling om onze breedband internetverbinding thuis aan te duiden. En als je op reis bent, wordt gratis wifi gezien als gratis internet, want dat is de enige reden waarom je wifi gebruikt als je onderweg bent. Maar is er een verschil tussen wifi en internet?
Wifi
Wifi is gewoon een alternatief voor netwerkkabels als een manier om apparaten van een lokaal netwerk (LAN) aan te sluiten. Vóór wifi was de enige manier om apparaten met elkaar te verbinden het leggen van fysieke netwerkkabels ertussen, wat onhandig kan zijn. Met Wi-Fi kunnen apparaten op dezelfde manier met elkaar worden verbonden als wanneer netwerkkabels worden gebruikt, alleen zonder de eigenlijke kabels. Een wifi-netwerk is in feite een draadloos lokaal netwerk.
Wifi-thuisnetwerk
De eigenaar van het wifi-netwerk heeft de volledige controle. Ze kan de naam van het netwerk, het wachtwoord, het aantal aangesloten clients wijzigen, al dan niet gegevens met elkaar uitwisselen, enzovoort. Zelfs de wifi-router of het toegangspunt zelf kan op elk moment worden gewijzigd of in- of uitgeschakeld. Een wifi-thuisnetwerk, dat bijna altijd wordt gehost door een router, is onafhankelijk van internet. Dit betekent dat alle apparaten op het netwerk altijd met elkaar kunnen samenwerken om gegevens te delen en te back-uppen, af te drukken, lokale media te streamen enzovoort. Een verbinding met internet geeft hen echter ook toegang tot internet gebaseerde diensten, zoals Skype, Netflix, nieuws, Facebook, Twitter en andere diensten. Om een wifi-thuisnetwerk met internet te verbinden, moet de router via de WAN-poort zijn verbonden met een internetbron, zoals een breedbandmodem. Wanneer deze koppeling is voltooid, zal het wifi-signaal van het lokale netwerk ook een verbinding met internet bieden voor elk apparaat dat op het netwerk is aangesloten.
Internet
Het internet staat algemeen bekend als het wide area network (WAN) en verbindt computers van over de hele wereld. In werkelijkheid verbindt het internet veel lokale netwerken met elkaar, via een heleboel routers. Met internet is uw lokale thuisnetwerk niet langer afgezonderd, maar onderdeel van één gigantisch wereldwijd netwerk. De internetverbinding is over het algemeen buiten de controle van de gebruikers. Tien jaar geleden had een snelle residentiële breedbandverbinding over het algemeen een maximum tussen 1,5 Mbps en 20 Mbps; nu is het tussen ongeveer 50 Mbps tot 150 Mbps en zelfs sneller. Dat gezegd hebbende, is de snelheid van internet meestal nog steeds langzamer dan die van een bekabeld lokaal netwerk, dat 100 Mbps of 1.000 Mbps is.
Voor een wifi-netwerk is de snelheid van het lokale netwerk afhankelijk van de standaarden die worden gebruikt door de wifi-router (of toegangspunt) en de verbonden clients, en kan deze soms langzamer zijn dan een snelle breedband bekabelde internetverbinding.
Wat houdt het verschil in?
Alleen omdat je wifi hebt, wil dat nog niet zeggen dat je internettoegang hebt. Bovendien vertaalt een sterk wifi-signaal zich niet altijd in een hoge internetsnelheid. Om te weten hoe snel uw internetsnelheid is, moet u deze in de meeste gevallen onafhankelijk van wifi testen. Dat gezegd hebbende, houd er rekening mee dat als u wifi gebruikt om internet te delen, dit de internetsnelheid is die u wilt. In dit geval is wifi slechts het voertuig dat internet naar uw apparaat brengt. Dit betekent dat als het enige waar je om geeft een volledig wifi-signaal is, je het punt mist. Neem bijvoorbeeld wifi-extenders. Deze apparaten breiden draadloos de dekking van een bestaand wifi-netwerk uit. Elke keer dat het wifi-signaal wordt verlengd, is er 50 procent signaalverlies.
Het belangrijkste is dat wanneer u bent verbonden met een onbekend wifi-netwerk (zoals een die u op uw telefoon of laptop ziet verschijnen wanneer u op reis bent), u er rekening mee moet houden dat u toegang tot hun router nodig heeft om op internet te kunnen, de eigenaar van dat wifi-netwerk kan mogelijk alle informatie zien die u verzendt en ontvangt, inclusief gebruikersnamen en wachtwoorden. Houd er ook rekening mee dat openbare wifi van bekende entiteiten, zoals een luchthaven of een kantoor, over het algemeen veiliger is dan een wifi-netwerk in een willekeurig café. Een open Wifi-netwerk, een netwerk dat geen wachtwoord of overeenkomst van servicevoorwaarden vereist om te gebruiken, is het meest riskant.