skip to Main Content

Op deze pagina van tech-event.nl vind je antwoord op de meeste vragen. Dit zijn gericht op het tijdelijke ICT-infrastructuur van internet en Wifi, werkplekken met laptops, printers en telefoon.

  1. Wat is een netwerk? Netwerk wordt gedefinieerd als een set apparaten die met elkaar zijn verbonden via een fysiek transmissiemedium. Een computernetwerk is bijvoorbeeld een groep computers die met elkaar zijn verbonden om te communiceren en informatie en bronnen zoals hardware, gegevens en software te delen. In een netwerk worden knooppunten gebruikt om twee of meer netwerken met elkaar te verbinden.
  • Wat is een knooppunt? Twee of meer computers zijn rechtstreeks verbonden via een optische vezel of een andere kabel. Een knooppunt is een punt waar een verbinding tot stand wordt gebracht. Het is een netwerkcomponent die wordt gebruikt om de elektronische informatie te verzenden, ontvangen en door te sturen. Een apparaat dat op een netwerk is aangesloten, wordt ook wel Node genoemd. Laten we aannemen dat er in een netwerk 2 computers, 2 printers en een server zijn aangesloten, dan kunnen we zeggen dat er vijf knooppunten op het netwerk zijn.
  • Wat zijn routers? De router is een netwerkapparaat dat twee of meer netwerksegmenten verbindt. Het wordt gebruikt om informatie van de bron naar de bestemming over te brengen. Routers verzenden de informatie in termen van datapakketten en wanneer deze datapakketten van de ene router naar een andere router worden doorgestuurd, leest de router het netwerkadres in de pakketten en identificeert het bestemmings netwerk.
  • Wat is het OSI-referentiemodel? Open System Interconnection, de naam zelf suggereert dat het een referentiemodel is dat definieert hoe applicaties met elkaar kunnen communiceren via een netwerk systeem. Het helpt ook om de relatie tussen netwerken te begrijpen en definieert het communicatieproces in een netwerk.
  • Wat is HTTP en welke poort gebruikt het? HTTP is HyperText Transfer Protocol en is verantwoordelijk voor webinhoud. Veel webpagina’s gebruiken HTTP om de webinhoud te verzenden en de weergave en navigatie van HyperText mogelijk te maken. Het is het primaire protocol en de poort die hier wordt gebruikt, is TCP-poort 80.
  • Wat is HTTPs en welke poort gebruikt het? HTTPs is een beveiligde HTTP. HTTPs wordt gebruikt voor veilige communicatie via een computernetwerk. HTTPs biedt authenticatie van websites die ongewenste aanvallen voorkomt. Bij bidirectionele communicatie versleutelt het HTTPs-protocol de communicatie zodat het knoeien met de gegevens wordt vermeden. Met behulp van een SSL-certificaat controleert het of de gevraagde serververbinding een geldige verbinding is of niet. HTTPs gebruiken TCP met poort 443.
  • Wat zijn TCP en UDP? Veelvoorkomende factoren in TCP en UDP zijn: TCP en UDP zijn de meest gebruikte protocollen die bovenop het IP-protocol zijn gebouwd. Beide protocollen TCP en UDP worden gebruikt om stukjes data over het internet te versturen, ook wel ‘packets’ genoemd. Wanneer pakketten worden overgedragen via TCP of UDP, worden deze naar een IP-adres verzonden. Deze pakketten worden door routers naar de bestemming geleid.
  • Wat is een firewall? Firewall is een netwerk beveiligingssysteem dat wordt gebruikt om computernetwerken te beschermen tegen ongeoorloofde toegang. Het voorkomt kwaadwillende toegang van buitenaf tot het computernetwerk. De firewall bestaat uit een hardware apparaat, softwareprogramma of een gecombineerde configuratie van beide. Alle berichten die door de firewall worden gerouteerd, worden onderzocht aan de hand van specifieke beveiligingscriteria en de berichten die aan de criteria voldoen, worden met succes door het netwerk gestuurd, anders worden deze berichten geblokkeerd.
Back To Top